Mijn naam is Sjoerd van Kammen, ik ben geboren in 1969 en werk sinds 1992 als (jeugd)hulpverlener/ouderbegeleider/ouderschapsmediator. Al vanaf 1993 ben ik vast in dienst bij de grootste jeugdzorg-aanbieder van Friesland, namelijk Jeugdhulp Friesland.

 

Ik ben zo'n 10 jaar lang pedagogisch medewerker geweest in diverse groepen met diverse doelgroepen. Daarna heb ik bij Pleegzorg Friesland (ook onderdeel van Jeugdhulp Friesland) gewerkt, vervolgens bij de BEC (Behandel en Expertise Centra) als ouderbegeleider en tegenwoordig als ouderschapsmediator en KIES coach bij het Kenniscentrum Kind en Echtscheiding (KKE).

Ik geef bij het KKE ook trainingen aan andere hulpverleners, over hoe de hulpverlener uit de strijd kan blijven bij een complexe scheiding en hoe je ouders kunt begeleiden in het opstellen van een zorgregeling omtrent de kinderen na een (echt)scheiding.

 

In juni/juli 2017 heb ik de training tot Kindbehartiger gevolgd. Dit heb ik met succes afgerond, dus ik mag mezelf nu Kindbehartiger noemen. De Kindbehartiger biedt in het vrijwillig kader ondersteuning en is kundig op het gebied van de gespreksvoering met kinderen, heeft kennis van de ontwikkelingsfasen van kinderen en van wat er bij een scheiding komt kijken. Daarnaast is de Kindbehartiger bekend met het juridisch speelveld. Samen worden wensen en behoeften op een rij gezet om te komen tot passende afspraken voor de nieuwe gezinssituatie na de scheiding, waarbij steeds de regie wordt gevoerd vanuit de positie van het kind.

 

Door de jaren heen heb ik diverse opleidingen en trainingen gedaan en ben ik SKJ geregistreerd. Dat laatste houdt in dat ik de kennis en ervaring heb om dit werk naar behoren uit te kunnen voeren.

Een greep uit de trainingen/opleidingen die ik heb gevolgd:

 

 •  Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG) aan de NHL;
 •  Motiverende gespreksvoering (Rino groep, Utrecht);
 •  Training vraaggesprekken (WESP);
 •  Systeemgericht werken (NISTO);
 •  Training juridisch kader echtscheiding (KidsInbetween);
 •  Ouderschap na Echtscheiding (Interactie Academie, Antwerpen);
 •  Training KIES coach;
 •  Ouderschap na Scheiding (Elker, Groningen);
 •  Signs of Safety;
 •  Kindbehartiger (KidsInbetween)
 •  Meldcode Kindermishandeling

Over mijn persoonlijke situatie: Ik heb in meerdere dorpen in Friesland gewoond en spreek de taal dus ook goed, inclusief de diverse dialecten van de taal. Sinds 2006 woon ik met veel plezier in Leeuwarden, waar ik in mijn studietijd ook enkele jaren heb gewoond. Ik ben getrouwd geweest en heb geen kinderen. Ik heb een vriendin en zij heeft twee kinderen. Muziek maken (en luisteren) is mijn grootste hobby, naast sporten. Het indrukwekkendste vakantieland is voor mij IJsland.

 

Ik vind het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid en ruimte heeft om zichzelf te ontwikkelen tot wie hij of zij wil zijn.